subject (initials) | credits |
---|---|
Uncategorized | |
Experimental statistics (EEX)Responsibles: Franciely da Silva Ponce, Odair Alberton |
3 |
General and population genetics (GGP)Responsibles: Juliana Silveira do Valle |
3 |
Research methodology (MPE)Responsibles: Maria Graciela Iecher Faria Nunes |
3 |
Scientific Writing (RCI)Responsibles: Suelen Pereira Ruiz Herrig |
3 |
Seminars I (SUM)Responsibles: Odair Alberton |
1 |
Seminars II (SDO)Responsibles: Odair Alberton |
1 |
Seminars III (STR)Responsibles: Odair Alberton |
1 |
subject (initials) | credits |
---|---|
Uncategorized | |
Fisiologia, produção e qualidade de sementes (FQS)Responsibles: Thiago Alberto Ortiz |
3 |
Development of bioproducts with bioactive molecules applications (DBM)Responsibles: Suelen Pereira Ruiz Herrig and Co-responsibles: Emerson Luiz Botelho Lourenço, Zilda Cristiani Gazim |
3 |
Phytochemistry, Processing and Quality Control of Medicinal Plants and Phytotherapics (FCP)Responsibles: Jaqueline Hoscheid and Co-responsibles: Zilda Cristiani Gazim |
3 |
Microbiology applied to biotechnology (MAB)Responsibles: Glacy Jaqueline da Silva, Maria Graciela Iecher Faria Nunes, Suelen Pereira Ruiz Herrig |
3 |
Biochemistry and Plant Metabolism (BMV)Responsibles: Jaqueline Hoscheid, Thiago Alberto Ortiz |
3 |
Physiology of plants under stress (FPE)Responsibles: Franciely da Silva Ponce, Silvia Graciele Hulse de Souza |
3 |
Supervised teaching practice (PDS)Responsibles: Glacy Jaqueline da Silva, Maria Graciela Iecher Faria Nunes, Suelen Pereira Ruiz Herrig, Thiago Alberto Ortiz |
3 |
Bioassays in biotechnology (BBI)Responsibles: Arquimedes Gasparotto Junior, Suelen Pereira Ruiz Herrig, Zilda Cristiani Gazim |
3 |
Bioinformatics applied to agricultural biotechnology (BAB)Responsibles: Silvia Graciele Hulse de Souza |
3 |
Biotechnology applied to the improvement of plants (BAM)Responsibles: Silvia Graciele Hulse de Souza, Thiago Alberto Ortiz |
3 |
Enzymatic biotechnology (BEN)Responsibles: Juliana Silveira do Valle |
3 |
Culture of vegetable tissues (CTV)Responsibles: Hélida Mara Magalhães |
3 |
Recombining DNA Technology (TDR)Responsibles: Glacy Jaqueline da Silva |
3 |
Entomologia e Controle Biológico (ECB)Responsibles: Franciely da Silva Ponce |
3 |
Morfologia e embriologia de sementes: formação, crescimento e desenvolvimento de sementes. Maturação de sementes. Fisiologia da germinação de sementes. Vigor de sementes. Dormência de sementes. Análise da qualidade fisiológica de sementes: teste de germinação, de frio, de envelhecimento acelerado, de condutividade elétrica e de tetrazólio. Análise de pureza. Patologia de sementes. Produção de sementes: importância, sistemas de produção e legislação. Colheita, beneficiamento, secagem e armazenamento de sementes.
BRASIL. Regras para Análise de Sementes. 1ª Ed. Brasília: MAPA/ACS. Versão digital. 2009.
BEWLEY, J.D.; BRADFORD, K.J.; HILHORST, H.W.M.; NONOGAKI, H. Seeds, Physiology of Development, Germination and Dormancy. Berlin: Springer, 2012.
CARVALHO, N.M.; NAKAGAWA, J. Sementes: Ciência, Tecnologia e Produção. 5ª Ed. Jaboticabal: Funep. 2012.
KRZYZANOWSKI, F.C.; VIEIRA, R.D.; FRANÇA-NETO, J.B. Vigor de sementes: conceitos e testes. Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes, Comitê de Vigor de Sementes. Londrina:
ABRATES, 1999.
MARCOS-FILHO, J. Fisiologia de Sementes de Plantas Cultivadas. 3ª Ed. Londrina: ABRATES. 2018.
Artigos científicos atuais que envolvam o tema da disciplina.
Constituintes básicos dos alimentos e cosméticos. Desenvolvimento de formulações alimentícias e cosméticas com aplicação de biomoléculas ativas, relacionando com os aspectos tecnológicos, metodologias de avaliação e controle de qualidade. Efeito de biomoléculas ativas na estabilidade de alimentos. Correlação da pele e seus anexos com o desenvolvimento de formulações cosméticas, estudo de diferentes matérias-primas e processos de produção de sistemas emulsionados.
CECCHI, H. M. Fundamentos teóricos e práticos em análise de alimentos. 2º ed. Campinas: Unicamp, 2011.
DAMODARAN, S.; PARKIN, K. L.; FENNEMA, O. R. O. R. Química de Alimentos de Fennema. 4. ed. São Paulo: Artmed, 2010.
EVANGELISTA, J. Tecnologia de Alimentos. São Paulo: Atheneu. 2001.
ORDONEZ, J.A. Tecnologia de Alimentos: Componentes dos alimentos e processos. Porto Alegre: Artmed, 2005.
ORDÓÑEZ, J. A. Tecnologia de Alimentos: alimentos de origem animal. Porto Alegre: Artmed, 2005.
JAY, J. M. Microbiologia de alimentos. 6 ed. Porto Alegre: Artmed. 2005.
GOMES, R. K., DAMAZIO, M. G. Cosmetologia: descomplicando os princípios ativos. 4 ed. Livraria Médica Paulista - Lmp, 2013.
MATOS, S. P. de. Cosmetologia Aplicada. São Paulo: Erica, 2014
RIBEIRO, C. Cosmetologia aplicada a dermoestética. São Paulo: Pharmabooks, 2006
SOUZA, V. M. Ativos dermatológicos: guia de ativos dermatológicos utilizados na farmácia de manipulação para médicos e farmacêuticos. São Paulo: Tecnopress, 2004
Periódicos Especializados
Controle de qualidade físico-químico e microbiológico de plantas medicinais e fitoterápicos, e aspectos legais do desenvolvimento de medicamentos; prospecção fitoquímica e métodos de extração e padronização de constituintes fitoquímicos. Métodos de preparação de amostras; metodologias de separação e purificação de biomoléculas. Métodos espectroscópicos aplicados à caracterização de biomoléculas.
BASER, K.H.; BUCHBAUER, G. Handbook of essential oils: science, technology, and applications. 2.ed. New York: CRC Press, 2016.
COLLINS, C.H.; BRAGA, G.L.; BONATO, P.S. Introdução a métodos cromatográficos. 7. ed. Campinas: Unicamp, 1997.
HARRIS, D.C. Análise química quantitativa. 6. ed. Rio de Janeiro: LTC, 2005.
HOSTETTMAN, K.; QUEIROZ, E.F.; VIEIRA, P.C. Princípios ativos de plantas superiores. São
Carlos: EDUFSCar, 2003.
PAVIA, D.L.; LAMPMAN, G.M.; KRIZ, G.S.; VYVYAN, J.R. Introdução à espectroscopia. Tradução da 4ª edição norte-americana. São Paulo: Cengage Learning, 2010.
SILVERSTEIN, R.M. Identificação espectrométrica de compostos orgânicos, 6. ed. Rio de Janeiro: LTC, 2000.
SKOOG, D.A.; HOLLER, F.J.; NIEMAN, T.A. Princípios de análise instrumental, 5. ed. Porto Alegre: Bookman, 2002.
WAGNER, H. Plant drug analysis: a thin layer chromatography atlas. 2.ed. New York: Springer, 2009.
Artigos científicos atuais que envolvam o tema da disciplina.
Normas gerais de segurança em laboratório. Estrutura celular, morfologia, metabolismo, bioquímica, genética, cultivo e controle de microrganismos de interesse na biotecnologia agrária e ambiental. Ciclagem de nutrientes em solos. Interação planta-microrganismo. Bioacumulação microbiana de metais. Biorremediação. Controle de microrganismos em alimentos. Avaliações de crescimento e controle microbiano.
BORZANI, W.; SCHMIDELL, W.; LIMA, V. A.; AQUARONE, E. Biotecnologia industrial: fundamentos. São Paulo: Edgard Blücher, 2008. 254 p.
CARDOSO, E. J. B. N.; ANDREOTE, F. D. Microbiologia do solo. 2 ed. Piracicaba: ESALQ, 2016. 221 p.
JAY, J. M. Microbiologia de alimentos. 6 ed. Porto Alegre: Artmed. 2005. 712 p.
MOREIRA, F. M. S.; SIQUEIRA, J. O. Microbiologia e bioquímica do solo. 2 ed. Lavras: UFLA, 2016. 729 p.
PELCZAR, M. J.; CHAIN, E. C. S.; KRIEG, N. R. Microbiologia: conceitos e aplicações. 2 ed., v. I, São Paulo: Makron Books, 1996. 556 p.
PELCZAR, M. J.; CHAIN, E. C. S.; KRIEG, N. R. Microbiologia: conceitos e aplicações. 2 ed., v. II, São Paulo: Makron Books, 1996. 600 p.
TORTORA, G. J.; FUNKE, B. R.; CASE, C. L. Microbiologia. 8 ed, Porto Alegre: Editora Artmed, 2012. 934 p.
TRABULSI, L. R.; ALTERTHUM, F. Microbiologia. 5 ed. São Paulo: Atheneu, 2008. 760 p.
Artigos científicos de interesse na disciplina
ALEGBELEYE, O. O.; SINGLETON, I.; SANT’ANA, A. S. Sources and contamination routes of microbial pathogens to fresh produce during field cultivation: a review. Food Microbiology, v. 73, p. 177-208, 2018.
CONWELL, M.; DANIELS, V.; NAUGHTON, P. J.; DOOLEY, J. S. G. Interspecies transfer of vancomycin, erythromycin and tetracycline resistance among Enterococcus species recovered from agrarian sources. BMC Microbiology, v. 17, n. 1, p. 19, 2017.
FALANDYSZ, J.; BOROVIČKA, J. Macro and trace mineral constituents and radionuclides in mushrooms: health benefits and risks. Applied Microbiology and Biotechnology. v. 97, p. 477–501, 2013.
FARIA, M. G. I.; AVELINO, K. V.; VALLE, J. S.; DA SILVA, G. J.; GONÇALVES, A. C.; DRAGUNSKI, D. C; COLAUTO, N. B.; LINDE, G. A. Lithium bioaccumulation in Lentinus crinitus mycelial biomass as a potential functional food. Chemosphere, v. 235, p. 538-542, 2019.
FARIA, M.G.I.; VALLE, J. S.; LOPES, A. D.; GONCALVES JUNIOR, A.; DRAGUNSKI, D. C.; COLAUTO, N. B.; LINDE, G. A. Mycelial bioaccumulation of lithium (Li2CO3) in Pleurotus ostreatus. International Journal of Medicinal Mushrooms, v. 20, p. 901-907, 2018.
MOHAPATRA, D.; KUMAR, S.; KOTWALIWALE, N.; SINGH, K. K. Critical factors responsible for fungi growth in stored food grains and non-chemical approaches for their control. Industrial Crops and Products, v. 108, p. 162-182, 2017.
UMEO, S. H.; FARIA, M. G. I.; VILANDE, S. S. S.; DRAGUNSKI, D.; VALLE, J. S.; COLAUTO, N. B.; LINDE, G. A. Iron and zinc mycelial bioaccumulation in Agaricus subrufescens
strains. Semina. Ciências Agrárias (Online), v. 40, p. 2513, 2019.
VAISHALY, A. G.; MATHEW, B. B.; KRISHNAMURTH, N. B.; KRISHNAMURTHY, T. P. Bioaccumulation of heavy metals by fungi. International Journal of Environmental Chemistry and Chromatography, v. 1, p. 15-21, 2015.
WALPOLA, B. C.; YOON, M. H. Prospectus of phosphate solubilizing microorganisms and phosphorus availability in agricultural soils: a review. African Journal of Microbiology Research, v. 6, n. 37, p. 6600-6605, 2012.
Metabolismo energético celular. Fotossíntese: fotossistemas I e II, organização do aparelho fotossintético vegetal, transporte de elétrons e prótons e reações de carboxilação. Metabolismo do Carbono. Transporte de solutos, fotoassimilados e nutrientes. Transporte pelo xilema. Metabolismo secundário. Sistemas de defesa das plantas.
ARIMURA, G.I.; MAFFEI, M.E. Plant specialized metabolism: genomics, biochemistry, and biological functions. Imprenta: New York: CRC, 2017.
BUCHANAN, B.B.; GRUISSEM, W.; JONES, R.L. Biochemistry and molecular biology of plants. Rockville: American Society of Plant Physiologists, 2015.
EPSTEIN, E; BLOOM, A. Nutrição mineral de plantas: princípios e perspectivas. 2 ed. Londrina: Planta, 2006.
FERREIRA, A.G.A.; BORGHETTI, F. Germinação do básico ao aplicado. Porto Alegre: Artmed, 2004.
HAY, R.; PORTER, J. The physiology of crop yield. 2 ed. Blackwell: Oxford, 2006.
KERBAUY, G. B. Fisiologia vegetal. 3 ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2019.
MALAVOLTA, E. Manual de nutrição mineral de plantas. São Paulo: Agronômica Ceres Ltda, 2006.
SALISBURY, F.B.; ROSS, C.W. Plant Physiology. Belmont: Wadsworth Publishing Company, 1991.
SIMÕES, C.M.O. Farmacognosia: da planta ao medicamento. 6 ed. Florianópolis: Editora das UFSC, Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2007.
SOUZA, L.A. Morfologia e Anatomia Vegetal: Célula, Tecidos, Órgãos e Plântula. 1 ed. 2009.
TAIZ, L.; ZEIGER, E.; MOLLER, I. M.; MURPHY, A. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. 6 ed. Porto Alegre: Artmed, 2017.
Artigos científicos atuais que envolvam o tema da disciplina.
Conceito de estresse em plantas. Déficit hídrico e estresse osmótico em plantas. Mecanismos de respostas ao estresse hídrico. Efeitos e mecanismos de resposta às altas temperaturas. Plantas em ambientes salinos. Estresse por irradiância. Fotoinibição da fotossíntese. Deficiências e toxidez de minerais e metais pesados. Estresses bióticos e mecanismos de resistência. Interação planta-patógeno. Desenvolvimento, hormônios vegetais e resposta ao estresse. Expressão gênica induzido por estresse. Genes envolvidos na resposta aos diferentes estresses.
AHMAD, P. Plant metabolites and regulation under environmental stress. London: Academic Press, 2018. 434p.
BUCHANAN, B. B.; GRUISSEM, W.; JONES, R. L. Biochemistry and molecular biology of plants. 2 ed. New Jersey: John Wiley & Sons, 2015. 1280 p.
CHERRY, J. H.; ROBERT, D. L.; RYCHTER, A. (eds.). Plant tolerance to abiotic stresses in agriculture: role of genetic engineering. Nato Science Parthership Subseries 3, v. 3. Overijse: Kluwer Academic Publ., 2000, 360 p.
DAVID, M. O.; ERIK, T. N.; THOMAS, T. L.; CYNTH, L. The physiology of plants under stress: soil and biotic factors. New York. John Wiley & Sons, 2008, 624 p.
FRITSCHE-NETO, R.; BORÉM, A. Melhoramento de plantas para condições de estresses abióticos. Viçosa: UFV, 2011, 250 p.
FRITSCHE-NETO, R.; BORÉM, A. Melhoramento de plantas para condições de estresses bióticos. Ed. UFV, 2012, 240 p.
GAUR, R. K; SHARMA, P. Molecular approaches in plant abiotic stress. Boca Raton: CRC Press, 2013, 430 p.
LAMBERS, H.; PONS, T. L.; CHAPIN, F. S. Plant physiological ecology. Berlin: Springer, 2008, 356 p.
LARCHER, W. Ecofisiologia vegetal. São Carlos: Rima, 2000. 478 p.
LEHNINGER, A. L. Bioquímica. 4 ed. José R. Magalhães. São Paulo: Sarvier, 2014, 1100 p.
MADHAVA-RAO, K. V.; RAGHAVENDRA, A. S.; JANARDHAN-REDDY, K. (eds.) Physiology and molecular biology of stress tolerance in plants. Dordrecht: Springer-Verlag, 2006, 337 p.
PESSARAKLI, M. Handbook of plant and crop stress. 3 ed. New: York: Marcel Dekker Press, 2016, 1276 p.
TAIZ, L, ZEIGER, E, MOLLER IM, MURPHY A. Fisiologia e desenvolvimento vegetal. Porto Alegre: Artmed, 2017. 858 p.
TAIZ, L.; ZEIGER, E. Fisiologia vegetal. 6 ed. Porto Alegre: Artmed, 2014. 820 p.
Artigos científicos de interesse na disciplina.
Discussion of classroom topics to be prepared with the supervisor, discussion of important ethical and classroom management items; discussion and preparation of classroom plans; content division and classroom management and; use of pedagogical methods and techniques in classes; means of assessing acquired knowledge; assessment of practical, theoretical and programatic content.
BERBEL, N. A. N. Metodologia do ensino superior: realidade e significado. São Paulo: Papirus, 1994. 207p.
DELIZOICOV, D. Metodologia do ensino de ciências. São Paulo: Cortez, 2000. 207p.
GIL, A. C. Metodologia do ensino superior. 4. ed. São Paulo: Atlas, 1990. 128p.
HENNIG, G. J. Metodologia do ensino de ciências. Porto Alegre: Mercado Aberto, 1998. 414p.
MARQUES, H. R. Metodologia do ensino superior. Campo Grande: UCDB, 1999. 109p.
NERICI, I. G. Metodologia do ensino: uma introdução. São Paulo: Atlas, 1992. 370p.
Scientific papers of interest to the subject.
Preparation of extracts for bioassays. Applicaton of bioassays for screening biological properties of secondary metabolites and bioactive composites. Main in vitro and in vivo activity tests.
CSEKE, L. J.; KIRAKOSYAN, A.; KAUFMAN, P. B.; WARBER, S. L.; DUKE, J. A.; BRIELMANN, J. L. Natural Products from Plants. 2nd ed., Boca Raton: Taylor & Francis, 2006, 551 p.
HOSTETTMAN, K.; QUEIROZ, E. F.; VIEIRA, P. C. Princípios ativos de plantas superiores. São Carlos: EDUFSCar, 2003, 152 p.
LEITE, J. P. V. Fitoterapia: bases científicas e tecnológicas. São Paulo: Ateneu, 2009, 328 p.
YUNES, R. A.; CALIXTO, J. B. Plantas Medicinais sob a ótica da Química Medicinal Moderna. Chapecó: Argos, 2001, 500p.
Scientific papers involving the subject theme.
Introduction to molecular biology. DNA Sequencing. History of bioinformatics. Bioinformatics concepts. Bioinformatics applied to genomics, transcryptomics and proteomics. Genome database. Annotation of genomes. Aligning and comparison of sequences. Assembling of DNA fragments. Use of internet as a research tool and biological data analysis: programs and algorithms for aligning DNA sequences and proteins, search for sequence similarity, regulatory sequences, structural reasons in protein sequences, modeling of proteins and phylogenetic analysis.
LESK, Arthur M. Introducao a bioinformatica, trad. Ardala Elisa Breda Andrade. Porto Alegre: Artmed, 2008. 381 p.
GIBAS C.; JAMBECK P. Desenvolvendo Bioinformática. Editora Campus. 440p. 2001
AGOSTINO, M.J. Practical Bioinformatics. Editora Garland Science. New York, 394 p. 2012.
HIGGINS D.; TAYLOR W. Bioinformatics - Sequence, Structure and Databanks - A Practical Approach. Des H.; Willie T. (Eds). Oxford Press University, New York. 2000. 249p.
AUGEN, J. Bioinformatics in the Post-Genomic Era: Genome, Transcriptome, Proteome, and Information-Based Medicine 1st edition, August 2004.
MOORHOUSE, M.; BARRY, P. Bioinformatics, Biocomputing and Perl: an introduction to bioinformatics computing. 2rd edition, England, Wiley. 2005.
LEWIN, B. Genes IX, trad. Andreia Queiroz Machado. Porto Alegre: Artmed, 2009. 893 p.
MIR, L. (Org.). Genomica. Sao Paulo: Atheneu, 2004. 1114 p.
Application of biotechnological methods in the Genetic Improvement programs. Genetic mapping. Selection assisted by molecular markers. Application of tissue culture on plant improvement. Plant improvement through transgenic plants. Intellectual property. Legislation applied to biotechnology, biosecurity and Genetic Improvement.
BORÉM, A.; CAIXETA, E.T. (eds.) Marcadores moleculares. 2ª. Ed. Viçosa: UFV. 2009. 531p.
BORÉM, A. Melhoramento de plantas. Viçosa: Editora UFLA. 1981. 453p.
BUENO, L.C. S.; MENDES, A.N. G.; CARVALHO, S. P. de. Melhoramento genético de plantas: Princípios e Procedimentos. Lavras: Editora UFLA. 2001. 282p.
CURSINO-SANTOS, J.R.; DEFINA, T.P.A.; MARTINEZ-ROSSI, N.M. Os segredos das plantas e de seus patógenos na era molecular. Ribeirão Preto: SBG, 2003. 46p.
MOTERLE, L.M.; TEXEIRA, L.R.; BRACCINI, A.L.; SCHUSTER, I. Soja transgênica: Pesquisas atuais e perspectivas. Maringá: Eduem, 2008 (Coleção Fundamentum, 45). 36p.
SCHUSTER, I.; CRUZ, C.D. Estatística genômica aplicada a populações derivadas de cruzamentos controlados. 2ª. Ed. Viçosa: Editora UFV, 2008. 568p.
TEXEIRA, L.R.; MOTERLE, L.M.; BRACCINI, A.L.; SCHUSTER, I. Soja transgênica: histórico e estado da arte. Maringá: Eduem, 2008 (Coleção Fundamentum, 44). 55p.
Enzymes as biological catalists. Enzymatic mechanisms. Nomenclature and classification. Enzymatic kinetic. Animal, vegetable and microbial enzymes. Production of microbial enzymes. Enzymes of biotechnologic interest.
BARREDO, J.L. Microbial enzymes and biotransformations. Totowa: Humana Press, 2010. 319 p.
BARREDO, J.L. Microbial processes and products. New Jersey: Humana Press, 2010, 515 p.
BORZANI, W.; SCHMIDELL, W.; LIMA, V.A.; AQUARONE, E. Biotecnologia industrial: fundamentos. São Paulo: Edgard Blücher, 2001. 254 p.
LIMA, V.A.; .AQUARONE, E.; BORZANI, W.; SCHMIDELL, W. Biotecnologia industrial: processos fermentativos e enzimáticos. São Paulo: Edgard Blücher, 2001. 592 p.
NELSON D.L.; COX, M.M. Lehninger princípios de bioquímica. São Paulo, Sarvier, 2007. 1202 p.
PESSOA, A.; KILIKIAN, B.V. Purificação de produtos biotecnológicos, Barueri: Manole, 2005. 444 p.
SCHMIDELL, W.; LIMA, V.A.; AQUARONE, E -BORZANI, W. Biotecnologia industrial: engenharia bioquímica. São Paulo: Edgard Blücher, 2001. 541 p.
VOET, D.; VOET, J.; PRATT, C. Fundamentos de bioquímica: a vida em nível molecular. Porto Alegre: Artmed, 2008. 1241 p.
Artigos científicos de interesse na disciplina.
The subject involves the implementation of a laboratory, the preparation of culture media and the biological processes involving the micropropagation from cells, tissues and vegetable organs. It focuses on the key uses and application of tissue culture on the different areas of scientific knowledge, including the large-scale production of seedlings, clonal cleaning, producton of haploids and harvesting the transgenic plants.
BRASILEIRO, A.C.M.; CARNEIRO, V.T.C. (eds.) Manual de transformação genética de plantas. Brasília: EMBRAPA, 1998. 309p.
DEBERGH, P.C. & ZIMMERMAN, R.H. Micropropagation technology and application. Doordrecht: Kluwer Academic Publishers, 1991. 486p.
ENGELMANN, F.; TAKAGI, H. (eds.). Cryopreservation of tropical plant germplasm: current research progress and application. Rome: IPGRI, 2000. 496p.
FOSKET, D.E. Plant growth and development: a molecular approach. San Diego: Academic Press, 1994.; GELVIN & SCHILPEROORT, R.A. (eds.). Plant Molecular Biology Manual. Doordrecht: Kluwer Academic Publishers, 1998.; GEORGE, E.F. (eds). Plant propagation by tissue culture. Everley: Exegetics Limited. 1996. 1361p.
HARTMANN, H.T.; KESTER, D.E.; DAVIES, Jr.; F.T.; GENEVE, R.L. Plant propagation: principles and practices. New York: Prentice-Hall, 2002. 880p.
SLATER, A.; SCOTT, N.W.; FOWLER, M.R. Plant biotechnology. New York: Oxford University Press, 2003. 345p.
TAIZ, L. ; ZEIGER, E. (Eds.). Fisiologia vegetal. Porto Alegre: Artmed, 2004. 720p.
TORRES, A.C.; CALDAS, L.S.; BUSO, J.A. (Eds.) Cultura de Tecidos e Transformação Genética de Plantas. Brasília: Embrapa-SPI. 1998. 864p.
Indexed journals that published scientific papers involving the cultureof tissues and the genetic transformation of plants.
Basic experimentation principles. Planning of experiments. Probability distribution: history, descriptive statistics (qualitative and quantitative), frequency distribution, histogram, average, standard error, median, mode; binomial distribution, multinomial distribution, Poison distribution, Chi-square distribution, normal distribution. Significance tests. Experimental designs. Multiple comparison tests. Factoral experiments. Regression and correlation analysis. Preparation of data files for analysis using statistic software. Use of software in data analysis. Meta-analysis. Analyze and interpret the results obtained with the main experimental designs in agriculture.
AYRES, M.; AYRES, M.Jr.; AYRES, D.L.; SANTOS, A.A.S. Programa BioEstat 5.0: Versão Windows; aplicações estatísticas na áreas das ciências bio-médicas. Belém: Pará, 2007. 380p.
COSTA, J.R. Técnicas experimentais aplicadas às ciências agrárias. Seropédica: Embrapa Agrobiologia (Documentos, 163), 2003. 102p.
GOMES, F.P. Curso de estatística experimental. 14ª ed. São Paulo: Nobel. 1985. 465p.
GUREVITCH, J.; HEDGES, L.V. (2001) Meta-analysis. Combining results of independent experiments. Design and Analysis of Ecological Experiments (eds S.M. Scheiner and J. Gurevitch). Oxford University Press, Oxford. 2001. pp. 347–369.
SPIEGEL, M.R. Estatística, trad. Pedro Cosentino. 3 ed. São Paulo: Makron Books, 1994. 628p.
TRIOLA, M.F. Introdução à estatística. 9.ed. Rio de Janeiro: LTC, 2005. 656p.
VIEIRA, S. Estatística experimental. São Paulo: Atlas, 1999. 185p. VIEIRA, S. Introdução à bioestatística. Rio de Janeiro: Campus, 1980. 196p.
Scientific papers of interest in the subject.
Introduction and importance of genetics. Cytologic, biochemical amd Mendelian bases of inheritance. Extensions of mendelian genetics. Genetic bonds and exchanges. Genetic mapping, Inheritance related to gender. Cytoplasmic inheritance and maternal effect. Chromossomal changes. Microbial genetics. Population genetics.
ALBERTS, B.; BRAY, D.; JOHNSON, A.; LEWIS, J.; RAFF, M.; ROBERTS, K.; WALTER, P. Fundamentos da biologia celular: uma introdução à biologia molecular da célula. Porto Alegre: Artes Médicas. 1999. 757p.
BROWN, T.A. Genética: um enfoque molecular. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 1999. 336p.
FALCONER, D.S. MACKAY, T.F.C. Introduction to quantitative genetics. 4.ed. Logman, Edinburgh 1996. 464p.
GARDNER, E. J.; SNUSTAD, D. P. Genética. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan.1987. 484p.
GRIFFITHS, A.J.F.; MILLER,J.H.; SUZUKI,D.T.; LEWONTIN, R.C.; GELBART, W.M. An introduction to genetic analysis, 7 ed., W.H. Freeman and company, New York, 2000. 860p.
HARTL, D.L. & CLARK, A.G. Principles of population genetics. 2.ed., Sinauer Associates Inc., Sunderland, 1989. 682p.
KLUG, W.S.; CUMMINGS, M.R. Concepts of genetics. Englewood Cliffs: Prentice Hall, 2002. 800p. laboratory manual. San Diego: Academic Press. 1995; PELCZAR, M.; CHAN, E.C.S.; KRIEG, N. R. Microbiologia: conceitos e aplicações. V. 1 e 2. São Paulo: Makron do Brasil. 1996. 523p.
PEPPER, I.L.; GERBA, C.P.; BRENDECKE, J.W. Environmental microbiology: a laboratory manual. San Diego: Academic Press. 1995. 585p.
RAMALHO, M.A.P.; SANTOS, J.B.; PINTO, C.A.B.P. Genética na agropecuária. Lavras: Editora UFLA. 2001. 465p.
ROITMAN, I.; TRAVASSOS, L.R.; AZEVEDO, J.L. Tratado de microbiologia. v. 1 e 2. São Paulo: Manole. 1991. 186p.
SNUSTAD, P.; SIMMONS, M.J. Fundamentos de Genética. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2001. 778p.
Scientific papers of interest in the subject.
Introduction to the scientific method. The research project. Scientific paper structure. The initial concept. The problem. Formulation of hypotheses. The purpose. The contextualization of the problem. The justification. The planning. Good scientific practices. Cooperation relationships among scientist. Main bottlenecks for the development of science in Brazil.
ANDRADE, M. M. Introdução a metodologia do trabalho científico: elaboração de trabalhos na graduação. São Paulo: Atlas, 2010. 315 p.
BARROS, A. J. P.; LEHFELD, N. A. S. Fundamentos de metodologia científica: um guia para a iniciação cientifica. São Paulo: McGraw-Hill, 2006. 176 p.
BASTOS, L. R.; PAIXÃO, L.; FERNANDES, L. M.; DELUIZ, N. Manual para elaboração de projetos e relatórios de pesquisa, teses, dissertações e monografias. Rio de Janeiro: LTC, 2006. 222 p.
BOOTH, W. C.; COLOMB, G. G.; WILLIANS, J. M. The craft of research. Chicago: The University of Chicago, 1995. 301 p.
CAMPELLO, B. S.; CENDÓN, B. V.; KREMER, J. M. Fontes de informação para pesquisadores e profissionais. Belo Horizonte: UFMG, 2000. 319 p.
MARCONI, M. A.; LAKATOS, M. Fundamentos de metodologia científica. São Paulo: Atlas, 7. ed. 2010. 297 p.
VOLPATO, G. L. Administração da vida científica. 1. ed. São Paulo: Cultura Acadêmica, 2009. 142 p.
Scientific papers of interest in the subject.
Scientific communication. Structure of scientific communication. Quality of scientific publication and indexes to quantify the productivity and impact of scientists based on scientific publications. Scientific writing. The structure of scientific papers. Reading and critical interpretation of scientifi papers. Ethics in scientific research.
BOOTH, W. C.; COLOMB, G. G.; WILLIANS, J. M. The craft of research. Chicago: The University of Chicago, 1995. 301 p.
CAMPELLO, B. S.; CENDÓN, B. V.; KREMER, J. M. Fontes de informação para pesquisadores e profissionais. Belo Horizonte: UFMG, 2000. 319 p.
DAVIS, M. Scientific papers and presentations. 2. ed. San Diego: Elsevier/Academic, 2005. 232 p.
DAY, R. A. Como escrever e publicar um artigo científico. 5. ed. São Paulo: Santos. 2001. 275 p.
ECO, U. Como se faz uma tese. 21. ed. São Paulo: Perspectiva, 2008. 192 p.
GIL, A. C. Como elaborar projetos de pesquisa. 4. ed. São Paulo: Atlas, 2002. 171 p.
MARCANTONIO, A. T.; SANTOS, M. M.; LEHFELD, N. A. S. Elaboração e divulgação do trabalho científico. São Paulo: Atlas, 1993. 89 p.
MARCONI, M. A.; LAKATOS, M. Fundamentos de metodologia científica. São Paulo: Atlas, 7. ed. 2010. 297 p.
VOLPATO, G. L. Administração da vida científica. 1. ed. São Paulo: Cultura Acadêmica, 2009. 142 p.
VOLPATO, G. L. Dicas para redação científica. 3. ed. São Paulo: Cultura Acadêmica, 2006. 84 p.
VOLPATO, G. L. Método lógico para redação científica. 1. ed. Botucatu: Best Writing, 2011. 320 p.
VOLPATO, G. L. Pérolas da redação científica. 1. ed. São Paulo: Cultura Acadêmica, 2010. 189 p.
VOLPATO, G. L. Publicação científica. 3. ed.São Paulo: Cultura Acadêmica, 2008. 125 p.
YANG, J. T. An outline of scientific writing for researches with English as a foreign language. London: World Scientific, 1995. 160 p.
Artigos científicos de interesse na disciplina.
The seminar subject aims to develop the expression skills of the master students through the following activities: participation as a listener in seminars presented by supervising professors; participation as a guest in seminars presented by visiting researchers; participation as speaker in one seminar per semester, and one of these seminars must be the dissertation project already approved by the Post-Gratuation Course Collegiate; current central themes; relationships with the agriculture world; relations with the environmental issue; monitoring of recent developments in the most comprehensive scientific area than the student's concentration area.
Due to the flexibility of this subject, the use of journals indexed in the agronomy and similar areas is recommended.
The Seminars II subject has the purpose of developing the expression skills of master degree students through the participation in lectures, debates and seminars as listeners and presenters, on topics related to Biotechnology Applied to Agriculture. It also aims to provide interaction between the students of different lines of research and monitor the development of students and their dissertation work along the course.
Scientific papers involving key and relevant topics to the concentration areas of the master's degree student in Biotechnology Applied to Agriculture.
General topics related to the course's lines of research and presentation of results for the thesis work.
Scientific papers involving key and relevant topics to the concentration areas of the master's degree in Biotechnology Applied to Agriculture.
Introduction to molecular biology: genes, genetic expression and procariotic and eucariotic genomes. Biosafety. Restriction enzymes. Cloning vectors. Expression vectors. Introduction of DNA in host cells. Genetic transformation techniques in plants. DNA Banks. Hybridation techniques. Genome and proteome sequencing. Polimerization chain reaction - PCR. Electrophoresis.
ALBERTS, B et al. Biologia molecular da célula. Porto Alegre: Artmed. 2004. 1462 p.
ALBERTS, B. et al. Fundamentos da biologia celular: uma introdução a biologia molecular da célula. Porto Alegre: Artmed. 2004. 729 p.
ALFENAS, A. C. Eletroforese de isoenzimas e proteínas afins: fundamentos e aplicações em plantas e microorganismos. Viçosa: UFV. 1998. 574 p.
ALFENAS, A. C. Eletroforese de proteínas e isoenzimas de fungos e essencias florestais. Viçosa: UFV, 1991, 213 p.
AUSUBEL, F. M. et al. Short protocols in molecular biology. 4 ed. New York: Wiley, 1999. 1049 p.
BIRREN, B. et al. Genome analysis a laboratory manual: analyzing DNA. v. 1. New York: Cold Spring Harbor Laboratory. 1997. 675 p.
BIRREN, B. et al. Genome analysis: a laboratory manual: detecting genes. v. 2. New York: Cold Spring Harbor Laboratory. 1998. 463 p.
BIRREN, B. et al. Genome analysis: a laboratory manual: cloning systems. v. 3. New York: Cold Spring Harbor Laboratory. 1999. 648 p.
BIRREN, B. et al. Genome analysis: a laboratory manual: mapping genomes. v. 4. New York: Cold Spring Harbor Laboratory. 1999. 494 p.
BORÉM, A. Biotecnologia simplificada. Viçosa: UFV. 2004. 298p.
BORÉM, A., SANTOS, F. R., ALMEIDA, M. R. Biotecnologia de A a Z. Viçosa: UFV. 2003. 228p.
BRACHT, A.; ISHII-IWAMOTO, E. L. Métodos de laboratório em bioquímica. Barueri: Manole, 2003. 439 p.
BRIDGE, P. D. et al. Applications of PCR in mycology. Wallingford: CAB International, 2000. 342 p.
BROWN, T. A. Clonagem gênica e análise de DNA: uma introdução. Porto Alegre: Artmed. 2003. 365p.
BROWN, T. A. Genética: um enfoque molecular. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan. 1999. 336p.
CAETANO-ANOLLÉS, G.; GRESSHOFF, P. M. DNA markers protocols, applications and overviews. New York: Wiley-Liss. 1997. 364 p.
CAMPBELL, M. K. Bioquímica. Porto Alegre: Artmed, 2001. 751p.
COOPER, G. M. A célula: uma abordagem molecular. 2. ed. Porto Alegre: Artmed. 2001. 712p.
COSTA, N. M. B. Biotecnologia e nutrição: saiba como o DNA pode enriquecer a qualidade dos alimentos. São Paulo: Nobel. 2003. 197p.
DIEFFENBACH, C. W.; DVEKSLER, G. S. PCR Primer: a laboratory manual. 2 ed. New York: Cold Spring Harbour Laboratory. 2003. 700 p.
ENGELHARDT, H. T. J. Fundamentos de bioética. São Paulo: Loyola, 1996. 508p.
FARAH, S. B. DNA segredos e mistérios. São Paulo: Sarvier. 2000. 276p.
INNIS, M. A. PCR applications: protocols for functional genomics. San Diego: Academis Press, 1999. 550p.
INNIS, M. A. PCR estrategies. San Diego: Academis Press, 1995. 361p.
JUNQUEIRA, L. C. Biologia celular e molecular. 7ed. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan. 2000. 325p.
KREUZER, H; MASSEY, A. Engenharia genética e biotecnologia. 2 ed., Porto Alegre: Artmed, 2002. 424p.
LEWIN, B. Genes VII. Porto Alegre: ARTMED. 2001. 955p.
MIR, L. (Org.) Genômica. Atheneu, 2004. 1114p.
NEWTON, G. R. PCR essential data. New York: John Wiley & Sons. 1995. 211p.
PESSINI, L. Problemas atuais de bioética. São Paulo: Loyola, 1997. 567p.
RAMALHO, M., SANTOS, J. B, PINTO, C. B. Genética na agropecuária. 7ed. São Paulo: Globo, 2000. 359p.
RIECHMANN, J. Cultivos e alimentos transgênicos: um guia crítico. Petrópolis: Vozes. 2002. 278p.
STREIPS, U. N.; YASBIN, R. E. Modern microbial genetics. New York: Wiley-Liss. 2002. 657p.
SUMMERS, D. K. The biology of plasmids. Blackwell Science. 1996. 157p.
VALLE, S. Bioética biorrisco: abordagem transdisciplinar. Rio de Janeiro: Interciência, 2003. 417p.
VARELLA, M. D. Biosseguranca e biodiversidade: contexto científico e regulamentar. Belo Horizonte: Del Rey, 1999. 301p.
VIEIRA, E. .C., GUAZZINELLI, G., MARES-GUIA, M. Bioquímica celular e biologia molecular. 2.ed. São Paulo: Atheneu. 2002. 360p.
VOET, D., VOET, J. B., PRATT, C. W. Fundamentos da bioquímica. Porto Alegre: Artmed, 2000. 931p.
ZAHA, A. Biologia molecular básica. Porto Alegre: Mercado Aberto, 2000. 421p.
Scientific papers of interest in the subject.
Esta disciplina deve estudar os aspectos taxonômicos e as características morfológicas, biológicas, fisiológicas e ecológicas dos artrópodes (insetos) de importância para as principais culturas e os métodos de avaliação populacional específicos. Serão abordados os seguintes tópicos: Diversidade e importância biológica dos insetos. Morfologia externa e interna dos insetos. Conceitos básicos de sistemática da Classe Insecta. Características e identificação dos principais grupos de insetos de importância econômica (Orthoptera, Isoptera, Hemiptera, Coleoptera, Lepidoptera, Hymenoptera, Diptera, Thysanoptera e Neuroptera). Coleta, montagem, etiquetagem e conservação de insetos para coleções. Introdução e histórico do controle biológico; bases ecológicas do controle biológico; agentes de controle biológico: predadores, parasitos e microrganismos; tipos de controle biológico (natural e aplicado–importação (clássico); aumentativo e conservativo). Desenvolvimento de programa de controle biológico de pragas. Técnicas de criação maçal de inimigos naturais; o controle biológico e o manejo de pragas.
GALLO, D.; NAKANO, O.N.; SILVEIRA NETO, S.; CARVALHO, R.P L.C.; GULLAN, P.J.; CRANSTON, P.S. Os insetos – um resumo de Entomologia. Roca. 2012.
GALLO, D.; NAKANO, O.N.; SILVEIRA NETO, S.; CARVALHO, R.P.L.C.; BATISTA, G.C.D.D.; BERTI FILHO, E., ... & BAT, S. Entomologia agrícola. In Entomologia agrícola. 2002.
MOURA, A.S. et al. Entomologia Agrícola [Recurso eletrônico] Revisão técnica: MAGANO, D.; ARAÚJO, D. Porto Alegre: SAGAH, 2021.
PARRA, J.R.P. Controle biológico no Brasil: parasitóides e predadores. Editora Manole Ltda, 2002.
PARRA, J.R.P. Controle biológico no Brasil: parasitóides e predadores. Editora Manole Ltda, 2002.
PRASSOLI, D.; BUENO, R.C.O.F.; CARVALHO, J.R. Trichogramma: da coleta à pesquisa aplicada. 01. ed. UNICOPY: Bel Horizonte, 2019.
TRIPLEHORN, C.A.; JOHNSON, N.F. Estudo dos Insetos. Cengage Learning Nacional. 2016.
Artigos científicos atuais que envolvam o tema da disciplina.
Preencha os campos abaixo para iniciar a conversa no WhatsApp com um de nossos atendentes